De weg naar Tuina therapeut

09-10-2019 12:42

Zoals de titel al aangeeft wil ik graag mijn weg tot het worden van Tuina therapeut met jullie delen.

 

Wat begon als een zoektocht naar een opleiding om lichaamsmassages te kunnen geven naast de gezichtsbehandelingen en service behandelingen. En niet zomaar een gezichtsbehandeling. De Chinese geneeskunde heeft me altijd geboeid. Het gaat zoveel verder dan een stukje huidverzorging. De producten waar ik voor ben gevallen om in mijn salon te gaan gebruiken, Phyto5, werken op de filosofie van de Chinese Geneeskunde met de 5 elementen, Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Zou het niet mooi zijn als dat naadloos aansluit op de lichaamsbehandelingen die ik wil geven? Het totaalplaatje van voelbare energie en zichtbaar balans, ja daar zou ik voor gaan! Zo ben ik terecht gekomen bij Total Health Academy. Zij bieden een scala aan diverse opleidingen aan, waaronder de opleiding tot Tuina Masseur. Na een positief gesprek met een collega schoonheidsspecialiste en het zelf ervaren van een Tuina massage, ben ik enthoussiast geraakt. Dezelfde dag waarin ik dit gesprek en de massage heb gehad, heb ik me ingeschreven voor de 1 jarige opleiding om Tuina masseur te worden.

 

Ik zal jullie nog even in het kort uitleggen wat nu Tuina  (spreek uit als Twiena) precies is. Tuina is een Chinese massage techniek uit de Chinese Geneeskunde en wordt al zo'n 2200 jaar beoefend.Er wordt gemasseerd door te duwen, te kloppen en knijpen met de vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen. Het gaat er bij Tuina om om blokkades op te lossen in het weefsel. Er wordt druk uitgeoefent op de meridianen en op specifieke drukpunten om de energie (Qi), het bloed en lymfe weer te laten stromen. Ook heeft het een zeer gunstig effect op de ademhaling, het versterken van het immuunsysteem, het maakt je bewuster van je eigen lichaam en brengt lichaam en geest meer in balans. Op die manier stimuleert Tuina het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor de behandeling zowel preventief als genezend is.

 

En zo begon mijn avontuur. Het weer naar school gaan, naast je gezin en je werk. Dat is even flink wennen maar wat is het allemaal interessant. De Chinese Geneeskunde waar ik al een aantal jaar mee werk in de salon gaat nu nog meer leven. Met alle theorie en praktijk die ik in het 1ste jaar te verwerken krijg, ga ik in de salon toepassen. Er zijn een 10 tal klanten die een Tuina massage mogen ervaren (en vervolgens nog steeds regelmatig een Tuina massage boeken) tijdens het schooljaar. Wat een mooie ontdekkingen. Het eerste jaar rond ik succesvol af en ik mag mezelf Tuina masseur noemen. Nu ik de smaak te pakken heb van het naar school gaan en kennis vergaren, besluit ik om verder te gaan en stroom het 2de jaar Tuina in. Dit is een verdiepingsjaar en ga je nog dieper in op de materie en hoe kun je Tuina toepassen bij diverse klachten. In dit jaar gaan we zelf clienten behandelen. En wederom zijn er weer clienten vanuit de salon die graag oefenpersoon willen zijn. Elke client heeft zijn of haar eigen verhaal wat tot een soms ingewikkeld behandelplan leidt. Maar wat een prachtige resultaten heeft het opgeleverd! Het verminderen en zelfs verdwijnen van de klachten. Nu denk je misschien, wanneer kun je Tuina inzetten? 

Hieronder een aantal klachten waarbij je Tuina kunt toepassen;.

* Tuina helpt ontspannen

* Geeft verlichting bij diverse fysieke en emotionele klachten zoals;

migraine, chronische pijn, spierspanningen, fibromyalgie, spier- en zenuwpijnen, rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen, stress en gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose.

 

Let op: tuina mag je niet ondergaan als er sprake is van botbreuken, open wonden en laesies (zoals dwarslaesie).

 

Zoals je ziet, is Tuina heel breed inzetbaar en zijn er zeker nog veel meer klachten op te noemen. En zo ook mag ik dit jaar succesvol afronden en ben ik geslaagd voor het Tuina verdiepingsjaar. Nog 1 jaar verwijderd van Tuina therapeut. Nu ik helemaal besmet ben met het Tuina virus wil ik doorgaan. Want wat is het mooi om mensen te kunnen ondersteunen in een dergelijk proces. Daarbij maakt het niet uit of het iets fysieks is of iets emotioneels. Je kunt ze hulp bieden om te zorgen dat hun lichaam weer naar behoren functioneert. Je hebt er tenslotte maar 1 en wees daar dan ook zuinig op! Maar helaas is de huidige groep zo klein geworden dat er besloten werd om het therapeutisch jaar in Eindhoven te gaan geven. Dat is een behoorlijk eind uit de richting en besluit om dat niet te gaan doen. Wat ga ik dan doen? Want Tuina therapeut worden dat staat vast! Ik besluit om een jaar Medische basis kennis te gaan volgen. Dit diploma is nodig om er voor te kunnen zorgen dat als jij met jou klacht bij mij komt, dat je dan de behandeling kunt declareren bij het ziekenfonds. Zodoende ben ik onlangs gestart om de werking en bouw van het lichaam eigen te maken en hoe deze wordt toegepast in de westerse geneeskunde. Dit is een heel nuttige opleiding want je moet situaties kunnen herkennen wanneer deze niet pluis is. Dan kun je iemand doorsturen naar een arts.En ondertussen geef ik heerlijk ontspannende gezichtsbehandelingen, Tuina massages en Tuina behandelingen. Want na 2 jaar heb ik al heel veel kennis en ervaring opgedaan om jou te kunnen ondersteunen bij diverse lichamelijke en fysieke klachten!

Mocht je na het lezen van mijn verhaal vragen hebben of misschien een klacht hebben waarvan je niet weet of ik je kan helpen, bel of e-mail gerust. 

 

Wordt vervolgd...